Teljes neve Clarissa Adele Fairchild- Morgenstern, a történet főhőse. A történet kezdetén tizenhat éves, tehát 1991-ben született, augusztus 23-ikán. A könyv leírása alapján alacsony, körülbelül 157 centiméter magas, vörös hajú és zöld szemű. Különleges testi jegye a vállán lévő csillag alakú fehér jegy, mely csak a Herondale fiúkon és Clary anyján felelhető.  Anyja Jocelyn Fairchild, apja Valentine Morgenstern, fogadott apja Luke Garroway. Testvére, akiről az események kezdetéig fogalma sem volt Jonathan Morgenstern.

(A könyv alapján)

Születése után anyja Brooklinban rejtegeti és mondénként neveli (könyvben az emberek megnevezése).  A történet kezdetén átlagos árnyvadászként szerepel, kicsit később fény derül rá, hogy angyal vér folyik az ereiben, ennek köszönhetőek a különleges képességei. Amelyek segítségével vissza tudja hozni az elfelejtett rúnákat, de képes újakat is létrehozni. Az angyal vért apja kísérleteinek köszönheti, mivel ő adta Clary anyjának, még  várandós volt lányukkal.

(Lily Collins)

A 2013 augusztusában debütáló filmben Claryt Lily Collins Britt színésznő alakította. Aki szerintem tökéletesen át tudta adni Claryt a nézőknek. 2013-ben tervezték a film folytatásának forgatását a Hamuvárost, azonban a nem megfelelő forgatókönyv hiányában elhalasztották. Végül a Constantin 2014 októberében bejelentette, hogy a könyvekből TV-sorozatot készítenek, azt azonban nem árulták el, hogy marad e az eredeti szereplőgárda. Később kiderült, hogy új szereplőket válogatnak. A sorozat 2016 januárjában startolt az ABC-n. Clary szerepére Katherine McNamarat választották, aki sokak véleménye szerint nem túl könyv hűen formálta meg a karaktert.

(Katherine McNamara)